HANDEL OBWOŹNY
Wiadomość przeniesiona do archiwum
W ostatnim okresie nasiliły się sygnały od społeczeństwa dotyczące handlu obwoźnego artykułami spożywczymi w miejscach do tego nieprzeznaczonych m.in. na wiejskich drogach, gdzie niemożliwe jest zachowanie właściwych warunków sprzedaży, co w konsekwencji może być przyczyną wtórnego zanieczyszczenia żywności.
Zgodnie z art. 39 ustawy z dnia 11.05.2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia /tekst jednolity Dz.U z 2005 r. Nr 31, poz. 265/ handel obwoźny środkami spożywczymi może być prowadzony wyłącznie:
- na targowiskach lub w halach targowych w uzgodnieniu z właściwym organem państwowej Inspekcji Sanitarnej, a w przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego również z właściwymi organami Inspekcji Weterynaryjnej,
- na wskazanym przez gminę terenie.
Sprzedaż w handlu obwoźnym środków spożywczych prowadzi się wyłącznie ze środków transportu przeznaczonych do tego celu. Szczególne wymagania odnośnie warunków sprzedaży środków spożywczych w handlu obwoźnym określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym /Dz.U Nr 21, poz. 182/.
Zgodnie z art. 39 ustawy z dnia 11.05.2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia /tekst jednolity Dz.U z 2005 r. Nr 31, poz. 265/ handel obwoźny środkami spożywczymi może być prowadzony wyłącznie:
- na targowiskach lub w halach targowych w uzgodnieniu z właściwym organem państwowej Inspekcji Sanitarnej, a w przypadku środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego również z właściwymi organami Inspekcji Weterynaryjnej,
- na wskazanym przez gminę terenie.
Sprzedaż w handlu obwoźnym środków spożywczych prowadzi się wyłącznie ze środków transportu przeznaczonych do tego celu. Szczególne wymagania odnośnie warunków sprzedaży środków spożywczych w handlu obwoźnym określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym /Dz.U Nr 21, poz. 182/.